Thursday, January 18, 2018

SOSOHUN/ KAWA DESIGN GROUP

SOSOHUN (1)

소소헌은 69㎡ 남짓한 작은 집이다. 작지만 그 공간은 우리의 삶과 자연을 담는다. 시대의 흐름 속에서 집은 한동안 그 역할을 하지 못하고 물질적 소유의 대상으로 취급되었다. 하지만 그 흐름은 다시 집을 본래의 의미로 되돌리고 있다. 파주 헤이리 마을의 ‘소소헌’은 그런 흐름에 큰 목소리를 내는 작은 집이다. 이 집은 우리의 전통에서 그 지혜를 구하고 해법을 찾았다. 작은 집 소소헌은 간소한 삶을 담기 위한 장치로 가변형 칸막이를 두었다. 평면은 직사각형의 가운데를 부엌으로 하고 양쪽에 방을 두었다. 3개의 공간은 가변형 칸막이로 원룸형 공간에서 2LDK로 분리되기도 하며 가족 구성의 변화에 대응한다. 소소헌은 기초부터 마감까지 시멘트를 사용하지 않고 지어진 친환경 주택으로서 주변 환경과 어우러져 마치 오랜 풍경 같은 간결한 자세를 취하고 있다.

SOSOHUN (1)

자연채광을 조절하기 위한 장치로 우리의 전통 창호를 응용하였다. 한지 창호는 공간 안에서 적절한 채광을 조율하는 하나의 조명으로 작용한다. 친환경 주택이 되기 위해 에너지를 합리적으로 활용하도록 설계하였다. 남쪽 지붕의 처마를 길게(1.35m) 하여 여름 볕과 비바람으로부터 벽을 보호해 주고 동 서향으로 외부 블라인드와 외부 덧문을 사용하여 깊숙이 들어오는 직사광선을 차단하였다. 또한, 북측에 화장실과 창고의 켜를 두어 겨울철 한파로부터 방의 열 손실을 줄였다. 냉난방 부하를 줄이기 위해 여러 가지 공법과 재료를 사용하였다. 목조주택에서 중요하게 생각하는 것이 단열과 기밀성이다. 여기서는 Low-E 열반사 단열재를 사용하였고 기밀성과 투습 방습성을 갖춘 재료와 테이프를 사용하여 시공하였다. 시공 후 기밀성 테스트를 통해 기밀성을 검증받았고 앞으로 단열 성능을 평가할 계획이다. 사용 중에 내, 외부의 온습도를 꾸준히 점검하고 있고 그 결과는 앞으로 고단열 주택설계를 위한 에너지 합리화에 이바지하게 될 것이다.

SOSOHUN (5)

Sosohun is a small house in size of 69㎡. The space is small, but it contains our lives and nature. In the stream of time, the house did not play its role and has been treated as an object of material possession. However, that stream is restoring the house for its original meaning. ‘Sosohun’in Heyri Village, Paju-si, is the small house that makes big voice for that stream. This house sought wisdom and found answer from our traditions.
The small house Sosohun has variable partitions to show simple life. On the plane, the middle of rectangle is the kitchen and there are rooms on both sides. 3 spaces are variable partitions that can be separated from one-room space to 2LDK and correspond to the changes in family make-up. Sosohun is an environment-friendly house with no cement and harmonized with surrounding environment with its simple position like an old scenery. To control natural lighting, our traditional windows are used. Hanji windows apply as a lighting for mediating suitable light in the space.
To be an environment-friendly house, the house was designed to rationally utilize energy. The eaves of southern roof was constructed long(1.35m) to protect walls from summer sunshine and storm, east-west outdoor blinds and outer doors block direct light. Also, the bathroom in the north and the plies in the warehouse prevent heat loss from winter cold wave.
To reduce the overload of heating and cooling, various construction methods and materials are used. Important things for wooden houses are insulation and air tightness. Here, Low-E heat reflecting insulators, materials and tapes with air tightness and water vapor proofing. After completion, the house’s air tightness was verified and the house’s insulation performance will be evaluated. As the house is under use, its inner and outer temperature and humidity are constantly checked and the results will be contributed to energy rationalization for future high-insulation house designs.

SOSOHUN (15)

Cincopa WordPress plugin

Architect: KAWA Design Group/ Sam-Young Choi
Location:1652-569, Beopheung-ri, Tanhyeon-myeon, Paju-si, Gyeonggi-do, Korea
Use:Guest house
Site Area:766.90㎡
Building area:124.54㎡
Gross floor Area:69.57㎡
Structure:Pool-foundation, Light-Wood Frame Construction
Building scope:1 story building
Duration of Design : 3 months
Duration of Construction : 2 months
Design team:Woo-Jin Choi, Myung-Sik Choi
Client:SoSo
Constructor:Hye-Won Keum, STUGA ENC CO., LTD.
Photographer:Jeongmin Seok

About MasilWIDE

Architecture Communication Company