Wednesday, January 17, 2018

SORGO ARTS SCHOOL/ DESIGN STUDIO INTU:NE

Sorgo

프로젝트는 이태원의 낡은 2층 주택을 미술교육에 특화된 어린이 집으로 바꾸는 것이었다. 소위 양옥이라 불리던 70년대 풍의 건물이었는데, 도로에서 반층 들어올려진 토대 위에 넓은 남향 마당을 두고 건물은 뒤로 물러앉은 형태였다.도로와 나란한 방향으로 별동을 배치했다. 별동의 가운데로 진입하는 구조를 가짐으로써 아이들 공간을 외부환경으로부터 보호하고, 본동과 사이의 마당을 놀이공간으로 활용할 수 있었다. 입구를 가운데 두고 교무실과 체육실을 배치하고 같은 위치에 일렬로 창을 두어, 교무실에서 방문자나 체육실 상황을 한눈에 볼 수 있게 하였다.

Sorgo-2

본동 계획에서는 무엇을 남기고 무엇을 지울지 결정하는 게 중요했다. 한국의 급속한 경제 성장에 따른 도시 성장은 부작용을 남겼는데, 한국인들에게 1970년대의 유산들은 대게 낡고 부실한 것으로 비친다. 전형적인 지그재그 모양의 테라스 끝에 위치한 클래시컬한 형태의 콘크리트 난간은 전형적으로 부정적인 1970년의 소산인데, 난간을 금속재로 덮고 흰색으로 마감하여 지그재그 형태가 주는 형태적, 공간적 풍성함은 살리고 난간의 낡은 느낌은 지워내었다. 외벽의 혹두기 처리한 화강석 외장재는 밝은 회색으로 덧칠하고 창호 프레임만 백색으로 강조하였다.

Sorgo 14

이렇게 함으로써 사이 마당이 친근한 인상을 가지게 되었는데, 별동 체육실의 폴딩도어는 이런 외부공간을 실내로 끌어들여 내외부 공간이 상호 관입하게하여 마당의 친근감을 배가시키는 역할을 한다. 전반적인 인테리어 디자인 컨셉은 ‘캔바스’ 이다. 일반적으로 어린이 공간은 컬러풀한 장난감, 가구와 함께한다. 그래서 이를 위한 배경으로서 공간은 건강한 자극을 줄 수 있는 깨끗이비워낸 바탕을 지향하였다.

Sorgo 11

SORGO arts school

From the architect. Project was to transform an old two-story house into a nursery home specialized in art education. The house was so called Western Style which prevailed in 1970’s in Korea; half-story raised ground from the road, set back as far as possible with a broad south facing front yard.

An annex was added to meet program. It was set along the main road on the raised ground. By doing so, it was possible to secure children space from the road, and to utilize space between the annex and main building. Entrance was designed to give more sense of arriving – into a children’s territory. Teachers’ office and a gymnasium were located by the entrance symmetrically. They are planed with windows on a single axis, so that teachers can easily supervise children all around and visitors from the entrance as well.

Regarding the main building, it was important to decide what to keep and what to erase from the 1970’s. Because of rapid growth, to most Koreans’ 1970’ means not only ‘out of date’ but also ‘below standard’. There were classical shaped concrete handrails along zig-zag running terrace – strongest element. Shape of zig-zag was regarded positive, so they were covered by metal sheet and painted white, so that simple folded planes can embrace the yard. In addition, stone texture of the main building’s façade was kept, but painted light grey to turn the yard into a lively space for children. Plus, gymnasium was designed openable so that outdoor space can merge into interior.

General concept of interior was ‘Canvas’. Normally, children spaces inevitably accompany a lot of colorful furniture and toys. Focus was on creating environment to give healthy stimulations rather than instant ones. Children will grow balanced sense of aesthetic while getting around well-lit spaces.

Cincopa WordPress plugin

Architects: Design Studio INTU:NE
Design team: Hyungsuk Kang, Seoungkyung Shin
Location: Itawon-dong, Seoul, South Korea
Area: 330㎡
Project year: 2015
Collaborator: Hyungin Rym, Planning manager of Sorgo
Construction: MD design
Photographs: Yongkyu Lee

 

 

About MasilWIDE

Architecture Communication Company