Friday, November 24, 2017

LAYERED TERRACE HOUSE/ JO JINMAN ARCHITECTS

LAYERED (1)
ⓒ Kyungsub Shin

층층마루집은 분당구 판교에 위치한 도시주거로 아파트에 흩어져 거주하던 삼대의 여덟명 가족이 함께 모여 살기 위한 집으로 종횡으로 약12미터의 건축 가능한 땅과 지구단위 지침상의 여러 제약들 그리고 가변성을 내포하는 가족구성의 조건들을 토대로 도시주거의 원형적 공간인 중정의 가능성에 주목하여 작은 도시와 같은 주거를 제안한다.

LAYERED (7)
ⓒ Kyungsub Shin

전면 도로와 인접한 주택들로 촘촘히 둘러진 대지는 가족 구성 및 일조의 분석을 통해 사이에 비움을 둔 두 동의 남향채로 구성되고 이는 다시 두개층으로 나뉘어 총 네개의 영역이 각각 삼대의 세대별 그리고 공동의 쓰임을 수용한다. 네 영역들은 서로 상이한 층고를 갖고 엇갈리게 쌓여 내부 어디서든 중정을 매개로 상하 45도의 사선적 시야 속 각 영역들은 한 풍경 속으로 통합된다.

LAYERED (2)
ⓒ Kyungsub Shin

제각각 다른 볼륨을 가진 열 일곱 개의 방으로 이루어진 이 작은 도시에 층층이 삽입된 비움의 공간은 1층 중정마루에서 2층의 노대를 거쳐 옥상마루까지 입체적으로 펼쳐져 사계절 각기 다른 빛과 자연을 내부로 끌어들이며 마치 도시의 광장처럼 거주자들을 하나로 모으며 변화하는 외부 환경에 따라 창의적으로 그 안에서 함께하는 가족들의 다채로운 삶의 모습들로 채워질 것이다.

LAYERED (4)
ⓒ Kyungsub Shin

다섯개의 침실은 모두 네개의 바깥 마루들에 접하여 마주한 방들과 서로 함께하거나 때론 서로 이격시키기도 하며 도시의 가로처럼 거주 자간의 복합적 관계성을 그린다. 내부에서도 크고 작은 개구부과 미닫이 스크린을 통해 공간들은 연결되며 필요치 이상 너부죽하니 만들어진 계단은 현관에서 옥상 마루까지 흐르듯 동선을 묶으며 때로는 거실의 확장으로 때로는 가족실의 일부가 되어 거주자의 창의적인 활용을 유발한다.

LAYERED (13)
ⓒ Kyungsub Shin

집의 바깥 재료인 거친 스터코는 각양각색의 건물들로 소란스러운 가로의 한켠에 드리운 하나의 잿빛 음영에 불과 하며 그 구성의 윤곽만 어슴푸레 할 뿐이다. 반면 속살은 무수한 나무들이 모여 가족의 일상을 따사로이 감싸며 비 획일적 자투리 자재가 만들어내는 불규칙한 패턴들로 풍부한 햇살을 생활 속 깊숙히 새기고 있다.

Cincopa WordPress plugin

Architects: Jo Jinman Architects
Location: Bundang, Korea
Site Area: 231m²
Building area:109m²
Completion: 2015
Interior and Furniture: Jo Jinman Architects
Design team: Ukee Hong, Cha Seung Yeon,
Photograph: Kyungsub Shin
All material: Jo Jinman Architects

Pangyo Layered Terrace House for three generations, 8 person family is located in a housing development district, which is about15 minutes drive away from city center of Seoul. Based on some initial conditions such as a 12X12m size of the site, local planning guideline with rigid volumetric restrictions and future flexibility of family members, the house is made to function like a small city. The site is facing to the road at the southwest side and the rest is surrounded by adjacent houses closely. Based on careful analysis of daylight and family composition, the proposal was to make two blocks of southward structures with a void in the middle in order to accommodate four different domains, i.e. three generations and a shared one.

Each of them has different height and as a result, those separated domains are integrated into a single landscape through the patio with diagonal 45° up and downward of mans vision at any point of the house. The empty field which inserted in the heart of this a small city like house with 17 rooms is unfolded three dimensionally starting from the ground floor patio through the second level terrace to the roof terrace continuously, embraces dynamic nature outside and various daylight as per season changes will be filled with colorful livingscapes. Also five bedrooms are located in-between four outdoor platforms creates spatial expansion or independence upon occasions with opposite side of room forms complex relationship.

Some internal windows are designed for inner communication, meanwhile main stairs are much wider than its ordinary uses not only for seamless vertical circulation from the entrance to the roof terrace, but also working as an extensive living room or as a reading area intermingled with family room evokes invention of creative uses for dweller. Just like so many town squares, multi layered platforms in the heart of the house used for common gatherings or as for a stage which can be filled with various living scenes as per constantly changing nature. At the same time as if the streets, it connects the rooms for diverse spatial extensions and defines altering the relationship of dweller as well.

 

About MasilWIDE

Architecture Communication Company

Leave a Reply