Saturday, January 20, 2018

Dream Forest Arts Center + Observatory

In Seoul, Gangbuk (Kangbuk) that was an old downtown by the concentration of populations is greatly lacking of the convenient facilities compare to Gangnam that was plain areas such as fields and paddies because the city has been actively developed to solve problems of the rapid urbanization during the 60s and 70s. Especially, Gangbuk has no large park that is able to enjoy going on family picnic. In this area, the fourth largest park in Seoul will be constructed. Dream Land that was an amusement park, which is located in mountain valley and has an elongated form with 662,627 square meter and the park will be changed into the park for citizens.

Dreamforest

<Dream Forest of Bukseoul> is a park that has a concept to ensure potentials of the space through void rather than filling and that has an ultimate theme of ‘Open Field’, so the park would be changed a space that is able to fill with people, being vacated Dream Land filled with structures by purchasing ticket to enter. The park will be divided into foliage forest, landscape forest, and open field. The foliage forest and landscape forest are walking paths, and the open field is a center of the park that has an art center to hold various performances, large grassy fields that people are able to rest and play, art gallery, artificial ponds such as Wol-young ji, Cho-wha won, Cchil-pok ji, and etc. Dream Forest Arts Center and Observatory are able to view these all spaces.

 

Dreamforest_Artcenter_02

The architect Park You-jin(Seegan architets) who designed the park tried to grapple with the difference between sculptures and buildings in the park and wished to express as to whether there is a story of not only meaning dictionary binding-force for the earth but also crossing its crust. Thus, the architect found a solution to his problems in two ways through active interactions with surroundings using positive accepts and materials from the external geography. The Arts Center and Observatory are products of buildings being come from his considerations, and they are place in the best summit and at the final moving route in the park. The architect utilized the steep slope of an existing sledding slop, so the slope produces diverse cross sections. From a distance it designed like a shape of peak shooting sharply on the summit of the building depending on the slope of the mountain. It expresses beauty of the building, not simply adapting the external geography, but harmonizing with its surroundings and actively utilizing them. To be specific, these shape are able to be seen at the entrance of Art Center. While the observatory shows the structural beauty rising sharply up the slope of the mountain, the entrance of the Art Center shows the structural beauty, protruding upper parts forward, and it is not to finish the line of the building, but to touch the ground from the slope. Horizontal and vertical beauty of the structure attracts everyone’s attention from beginning to end, it is a shape to effectively utilize the slope of the mountain.
Not only that, but, on the side of protruded horizontal mass, you can find one more mass like shooting up on the ground, as it is deeply buried under the ground, you cannot discriminate two mass, which is a shape like passing through the ground, when looking closely. The mass provides the natural slope way and the path that cut through the building. Passing through the hole, there is a way intersecting with the walking trail, and the hole characterizes like an entrance of the trail.

 

Dreamforest_Artcenter_Cafe

The art center is divided into rest areas, exhibition areas, cultural spaces, and the observatory has a single building form and divided into separate buildings. The book café that is a rest area in the art center is located in the huge mass on each upper area of main entrances. Through glass façade and ceiling, the interior is deeply shined by warm natural lights, interacting with external environments.
Visitors can go to the observation area of the top, riding on an escalator using the slope and elevator rising vertically. At the top, you can view northern areas of Seoul as well as Bukseoul Dream Forest. Besides, you can feel that buildings in the park are arranged well without sense of difference because all buildings have roof gardens.
Bukseoul Dream Forest makes unusual view of the park as an object because all building, including cultural center, utilize the slope of the ground as it is. Hence, these buildings play a role as extended spaces that are requisite spaces to fill not the components to fill the park.

Written, Photo by MK Kim

서울의 구도심 지역인 강북은 60~70년대 서울의 급속한도심화를 해결하기 위해 인구가 집중된 강북지역보단, 당시 논, 밭이었던 강남의 평야 지역인 강남지역을 적극적으로 개발하게 되면서, 강북지역은 강남지역보다 사회적 편의시설이 부족하였다. 특히 가족들이 함께 나들이를 보낼 수 있는 대형 공원은 변변치 않았다. 이런 강북지역에 서울에서 네 번째로 큰 대형공원이 들어서게 되었다. 길쭉한 형태로 산의 골짜기에 위치한 662,627㎡ 크기의 면적을 지닌 놀이동산이었던 드림랜드가 시민을 위한 공원으로 탈바꿈하게 된 것이다.

 

Dreamforest

<북서울 꿈의숲>은 채움보다는 비움을 통해 공간을 잠재성을 확보한다는 개념으로 ‘오픈 필드(Open Filed)’라는 대주제를 가지고 조성된 공원인 만큼 입장권을 구매해서 들어가 구조물로 채워진 드림랜드가 비워지면서 사람이 채울 수 있는 공간으로 바뀌었다. 공원은 크게 단풍숲, 경관숲, 오픈필드 공간으로 나누어, 단풍숲 지역과 경관숲 지역은 산책로 형식의 공원이며 공원의 중심인 오픈 필드는 4계절 다양한 공연이 열리는 아트센터, 사람들이 쉬고 뛰어 놀 수 있는 대형 잔디 마당, 미술관, 인공연못인 월영지, 초화원, 칠폭지등이 자리 하고 있으며 그중 이 모든 공간을 볼 수 있는 장소가 꿈의 숲 아트센터와 전망대이다.

 

Dreamforest_Artcenter_02

아트센터를 설계한 건축가는 공원 안의 조형물과 건축물의 차이점을 고민하면서 사전적인 땅에 대한 구속력뿐 아니라 더 나아가 표피를 넘나드는 이야깃거리 존재 유무로 설명하고 싶어 했다. 그래서 건축가는 외부 지형의 적극적인 수용과 재료를 통한 외부 환경과 적극적인 교류를 통한 두 가지 방법으로 이러한 고민을 풀어냈고, 아트센터와 전망대는 공원의 동선에서 최종, 최고 정점에 있는 건축물로 건축가의 고민에 대한 결과물로 당당히 자리 잡고 있다.
기존에 급격한 경사지의 눈썰매장으로 사용했던 장소를 건축가는 경사를 그대로 활용해 다양한 단면을 가지게 되면서, 멀리서 본다면 산의 경사를 그대로 타고 올라간 건축물이 정점에 이르러 솟아오르면서 정점을 찍고 있는 형태로 디자인되었다. 외부 지형을 단순히 순응을 하는 것이 아니라 순응하는 동시에 적극적으로 활용하면서 건축물의 아름다움을 표현하고 있다. 특히 이러한 형태는 정점인 전망대뿐 아니라 아트센터의 입구에서도 나타나는데 전망대는 경사지를 따라 올라가다 급하게 솟아오르며 구조적 아름다움을 뽐내고 있다면, 아트센터의 입구는 경사지에서 내려와 땅에 안착한 건축물이 거기서 끝나지 않고 상층부가 앞으로 튀어나와 구조적 아름다움을 뽐내고 있다. 수평의 구조미와 수직의 구조미가 시작과 끝에서 사람들의 시선을 끌고 있으며, 땅의 경사를 적극적으로 활용한 모습을 볼 수 있다.
그뿐만 아니라. 수평의 튀어나온 매스 옆으로 땅을 뚫고 나온듯한 매스를 하나 더 발견할 수 있는데 자세히 봐야 하나의 매스인지 알 수 있을 정도로 땅속에 묻혀 있고 그곳을 뚫고 지나온 모습을 하고 있다. 이 매스는 건물 위로 올라가는 자연적인 경사로와 건물 가운데를 뚫고 지나가는 길을 제공하는데, 건물의 뚫린 곳을 통과하면 그곳부터는 산책로로 이어지는 길을 만나고 그 구멍이 산책로의 입구 성을 부여하고 있다.

 

Dreamforest_Artcenter_Cafe

아트센터는 크게 휴식공간, 전시공간, 문화공간으로 나누어져 있으며 전망대는 단일건축물 형태를 띠고 있으면서 별도의 건축물로 분리돼 있다. 아트센터 내의 휴식공간인 북카페는 주요입구의 상부의 거대한 매스에 있다. 내부는 정면의 커다란 유리와 천창을 통해 외부환경과 적극적으로 교류하며 적극적으로 빛을 내부 깊숙이 따스하게 비춰주고 있다.
전망대는 경사를 활용한 에스컬레이터와 직각으로 상승하는 엘리베이터를 활용해 최상층까지 올라 갈 수 있다. 최상층의 전망대에서는 북서울 꿈의숲 뿐만 아니라 서울 북부 지역을 대부분 볼 수 있을 정도이다. 또한, 공원 내의 모든 건물이 옥상조경을 해놓아 건물과 공원 간의 이질감 없이 배치돼 있는 건물들도 볼 수 있다.
북서울 꿈의 숲은 문화 센터뿐 아니라 공원내에 있는 여러 건물들은 땅의 경사를 그대로 받아들이거나 하나의 오브제로 공원의 색다른 풍경을 만들어 내고 있다. 그리고 이러한 여러 건물은 공원을 채우는 요소가 아닌 채움에 필요한 확장된 공간의 역할을 담당하고 있다.

Written, Photo by MK Kim

Project information
Architects: Park, you-jin (Seegan architects)
Location: Beondong, Gangbukgu, Seoul, Korea
Site Area: 662,627 sqm
Gross Floor Area : 22,283.61 sqm
Buildings Area : 10,487.97 sqm
Reference
http://dreamforest.seoul.go.kr/ (Korean Only)
http://www.seegan.com

About MasilWIDE

Architecture Communication Company